Som forældre ved vi alle, hvor vigtigt det er at holde vores børn sikre, når de er ude på deres cykler, scootere eller skateboards. Et af de mest afgørende sikkerhedselementer er hjelmen. Men lad os bare være ærlige; det kan være en stor udfordring at få børn begejstrede for at bære hjelm - især når de kommer lidt op i alderen og bliver teenagere. Vi har i Crazy Safety arbejdet med cykelhjelme i 20 år, og vi på den baggrund samlet syv forældre-hacks til at gøre brug af hjelm til en sjov og spændende oplevelse for dit barn.

1) Lad dit barn vælge hjelmen selv

Børn elsker at have indflydelse på, hvad de har på, og hjelme er ingen undtagelse. Lad dit barn vælge et hjelmdesign, der afspejler deres personlighed og interesser.

Vi har i Crazy Safety lavet nogle dyrehjelme, med designs til alle smagsløg. For eksempel, hvis dit barn elsker giraffer, kan du overveje at anskaffe dem en girafhjelm, eller hvis dit barn er en dinosaurus-entusiast, så anskaf en dinosaurus cykelhjelm. Men uanset designet, så er det vigigt at sikre dig, at hjelmen lever op til sikkerhedsstandarden EN1078 og desuden passer til dit barns hoved.

Ved at lade dit barn vælge et hjelmdesign, der matcher deres stil og præferencer, vil de bære den med stolthed, hver gang de hopper på deres cykel eller scooter! Og vigtigst af alt - den vil aldrig blive glemt! 

Kids bike helmets with animal shapes

2) Gør sikkerhed til en del af rutinen

Børn trives med rutiner, så gør det at tage hjelmen på til en del af deres ritual før cykelturen. Du kan endda inkludere en tjekliste, som dit barn kan følge for at sikre, at de har alt deres sikkerhedsudstyr, inklusive deres hjelm. Tilskynd dem til at tjekke hjelmens pasform og stropjusteringer, hver gang de tager den på.

Ved at gøre hjelmsikkerhed til en konsekvent del af deres rutine, vil dit barn forstå vigtigheden af at bære hjelm og udvikle en vane med at gøre det. Også, når det er blevet en vane, er de mere tilbøjelige til at gøre det uden besvær. Det gælder om at gøre det til en del af deres DNA at bruge cykelhjelm. 

3) Vær en rollemodel for dit barn ved selv at bruge cykelhjelm

Gå foran med et godt eksempel, og brug selv hjelm, når du cykler med dit barn. Dette er ikke kun et positivt eksempel for dit barn, men det forstærker også vigtigheden af hjelmesikkerhed. Der er mange seje voksencykelhjelme tilgængelige på markedet, der har unikke designs, farver og mønstre, der tilmed kan matche dit barns cykelhjelm.

Når I kører sammen, så forklar dit barn, hvorfor du bruger hjelm, og hvordan den beskytter dit hoved mod skader. Denne samtale kan hjælpe dit barn til at forstå vigtigheden af hjelmsikkerhed og den rolle, hjelme spiller for at holde dem sikre. Man behøver ikke at lave en skræmmekampagne, men tal til barnets fornuft. 

4) Gør sikkerhed til en leg

Gør det at tage en hjelm på til en sjov leg for at få dit barn motiveret til at bruge den. Du kan være kreativ med små enkle eller komplekse konkurrencer. For yngre børn kan du fx. indstille en timer og udfordre dem til at tage hjelmen på så hurtigt som muligt. Dette kan blive et dagligt ritual, og dit barn vil nyde at prøve at slå deres tidligere rekord.

how to fit a bike helmet for kids correctly5) Inkorporer cykelhjelmen og sikkerhed i legen

Når du integrerer hjelmsikkerhed som en del af dit barns leg, lærer du ikke blot dit barn om sikkerhed, men gør det også til en sjov oplevelse. Dit barn kan klæde sig ud som deres yndlingsdyr, en dinosaurus eller endda som deres yndlingssuperhelt, og fuldende deres kostume med deres cykelhjelm og andet sikkerhedstilbehør. Ved at inddrage fantasifuld leg, bliver det ikke blot sjovt at lære om hjelmsikkerhed, men det hjælper også dit barn med at udvikle en positiv holdning til at bære deres hjelm.

Når børn leger udklædt og inkluderer deres cykelhjelme og andet sikkerhedsudstyr i legen, kan de både udvikle deres fantasi og lære samtidig. Det er en win-win situation! Ved at gøre det til en normal del af legen at bære en hjelm, vil det også blive en naturlig vane for dem, og de vil være mere tilbøjelige til at bære den konsekvent. Desuden vil de associere hjelmen med sjove og positive minder, hvilket vil gøre dem mere ivrige efter at tage den på.

6) Gør sikkerhedsundervisning sjovt

Lær dit barn om hjelmsikkerhed på en sjov og engagerende måde ved at skræddersy undervisningen til deres alder og interesser. Du kan for eksempel skabe en spændende skattejagt i huset, hvor dit barn skal finde deres hjelm og andre sikkerhedsudstyr gemt rundt omkring. Et sjovt dukketeater, der demonstrerer, hvordan hjelme beskytter vores hoveder mod skader, kan også være en god idé.

På nettet findes der desuden et væld af ressourcer, der gør sikkerhedsundervisning både sjov og interaktiv. Du kan finde videoer, der forklarer, hvorfor hjelme er vigtige, eller spil, der lærer børn om sikkerhedsudstyr. Du kan også vælge at læse bøger med karakterer, der bærer hjelme, og derved lære hvorfor det er vigtigt at gøre det.

Ved at gøre undervisningen i sikkerhed sjov og engagerende vil dit barn bedre forstå vigtigheden af hjelmsikkerhed og være mere tilbøjelige til at huske og anvende oplysningerne i deres dagligdag.

7) Husk at fejre milepælene

Beløn dit barn, når de når en "sikkerhedsmilepæl", såsom at bære deres hjelm konsekvent i en uge eller en måned. Du kan forkæle dem med en lille snack eller en sjov aktivitet - måske et sejt hjemmelavet badge?

Ved at bruge disse tricks kan du gøre hjelmsikkerhed til en sjov og spændende aktivitet for dit barn. Det er vigtigt at lære børn at bære hjelm fra en tidlig alder for at sikre, at de forbliver sikre, mens de cykler eller kører på scooter. Så lad os gøre det til en vane!

Hvis du stadig ikke er sikker på, hvilken hjelm du skal have til dit barn, anbefaler vi dig at tage et kig på vores 3d dyrehjelme til børn. De er ikke kun seje, men også sikre og komfortable.

Du kan også finde andre nyttige oplysninger om valg af cykelhjelm til dit barn på vores blog "Hvordan vælger jeg de bedste cykelhjelme til børn" eller "Hvilken størrelse cykelhjelm skal jeg bruge til mit barn". Vi er sikre på, at disse råd vil hjælpe dig med at finde den bedste hjelm til dit barn.

Dette var vores artikel om, hvordan man gør hjelmsikkerhed sjovt for børn. Vi håber, at du fandt den nyttig, og at dit barn vil nyde at have deres hjelm på! God tur!